TYöVOITTO – KOKO ALUEELLE!

9.12.2020

Moni ehti jo varmasti vuosien varrella ajatella, ettei Pohjois-Savoon suunnitelmissa ollut pääomarahasto tule koskaan toteutumaan – sen verran pitkä, mutkikas ja vaiherikas syntymatka oli. Ehkäpä osittain juuri siksi juhannuksen jälkeen pidetyssä North Savo Startup Fundin perustamiskokouksessa usealla tavalla tai toisella sormensa soppaan kastaneella oli hymy herkässä: tämä onnistui! Ei edes loppumetreillä Suomenkin vallannut korona saanut lyötyä kapuloita rattaisiin rahaston yksityisen pääoman keräämisessä.

Uuden 10 miljoonan euron suuruisen aikaisen vaiheen alueellisen pääomarahaston aikaansaaminen Pohjois-Savoon on todellakin monen tekijän ja tahon yhteistyön tulos. Vuosia kestänyt selvitys-, kartoitus- ja neuvottelutyö eri toimijoiden välillä (aina uusine haasteineen ja käänteineen) kuitenkin kannatti. Kuopion kaupungin kautta kanavoitu ELY-keskuksen avustus näytteli merkittävää roolia rahaston synnyssä ja mahdollisti yksityisen rahan ja ankkurisijoittajien mukaan saamisen. Kuopio, Iisalmi ja Varkaus yhdistivät hienosti voimansa tehdessään ensimmäiset sijoituspäätökset rahastoon.

Me Nostetta Venturesissa olemme ylpeitä savolaisista juuristamme ja yhdessä tekemisen meiningistä. Hallinnointiyhtiössä yhdistyy tiimin laaja ja syvä osaaminen eri toimialoilta, ja me operatiivisessa roolissa olevat työrukkaset edustamme rautaista kokemusta aikaisen vaiheen pääomasijoitustoiminnasta ja venture capital -rahastojen hallinnoinnista. Uskomme, että nyt käsissämme olevilla resursseilla saamme aidosti aikaan positiivisia asioita, jotka vahvistavat alueen elinvoimaisuutta ja luovat lisää työpaikkoja. Tavoitteemme on mahdollistaa potentiaalisten kasvuyritysten kasvua ja kansainvälistymistä ja verkostojemme avulla kanavoida osaamista ja kanssasijoituksia kohdeyrityksiimme.

Lähivuodet näyttävät, kuinka paljon vielä pandemiana riehuva korona tulee vaikuttamaan yritystoiminnan kehittymiseen ja sijoitustoimintaan niin meillä Savossa kuin koko Suomessa. Ainakin tämän vuoden alkupuoliskolla suomalaiset yritykset keräsivät Pääomasijoittajat ry:n mukaan koronasta huolimatta VC-rahoitusta kaikkien aikojen ennätysmäärän: 245 miljoonaa euroa, josta 100 miljoonaa Suomesta. VC-markkinassa on kuitenkin nähty polarisoitumista eli iso osa pääomasijoittajien kohdeyrityksistä on jäänyt ilman jatkosijoituksia, kun taas parhaimmat firmat keräävät yhä isompia sijoituskierroksia (esim. keväällä helsinkiläinen ravintola-alan teknologiayhtiö Wolt keräsi 100 miljoonan euron sijoituksen). Me Nostetta Venturesissa olemme joka tapauksessa valmiita tekemään ensisijoituksia (hieman pienempiä kuin Wolt J ) alkavaan salkkuun. Hihat on kääritty, hankevirtaa käydään läpi ja ensimmäinen sijoituskin rahastosta on jo tehty. Seuraavia kovasti valmistellaan. Vaikka korona aiheuttaa moneen yritykseen epävarmuutta ja viivästyksiä, voi se luoda myös uusia mahdollisuuksia. Nyt yritetään yhdessä löytää alueen helmet ja helmien mahdollisuudet – ja sitten vain töihin!

Heidi Ahonen
toimitusjohtaja
Nostetta Ventures Oy